/ Home / FAQ / Assemblage  

Assemblage en CE-markering

Vraag Ik wil een CE aanbrengen op een machine. Deze machine is samengesteld uit verschillende componenten. Allen met CE. Moet ik voor de nieuwe machine een geheel nieuw Technisch Dossier aanmaken, of kan ik gewoon verwijzingen naar de dossiers van de verschillende onderdelen geven.Antwoord
Helaas moet je een nieuw TCD (Technisch Constructie Dossier) samenstellen. Alleen het werk is minder omvangrijk dan het lijkt. Van de ingekochte delen bewaar je de meegeleverde informatie en stukken. De meegeleverde verklaringen van overeenstemming, de montage instructies, eventueel gebruiksaanwijzingen e.d. vormen de basis voor jouw TCD.

Daarnaast koppel jij componenten aan elkaar en kunnen er dus nieuwe risico's ontstaan die de leveranciers van de (losse) componenten niet hebben kunnen voorzien. Daar zul je een risico analyse op los moeten laten, zo nodig maatregelen moeten nemen, enzovoort. Dat betekent dat je zelf maar naar een beperkt deel van de nieuwe machine / installatie hoeft te kijken. Dat wordt ook bewaard en zo heb je de basis voor het TCD dat jij in je bezit moet hebben.

Log anders even in op onze CE Tool, die loodst je er doorheen, zie tools.euronorm.netGo to tools.euronorm.net

Willem Verwoerd