/ Home / FAQ / Verklaring van overeenstemming  

Wanneer is een CE verklaring verplicht?

Vraag Wanneer is een CE markering noodzakelijk op een "apparaat" en kan ieder bedrijf zelf een CE verklaring afgeven ? Bijvoorbeeld wij verkopen een hijsmiddel voor het hijsen van betonnen platen van 2,5x2,5 mtr. met een gewicht van 2400 kg.


Antwoord
De verklaring van overeenstemming (Declaration of Conformity) wordt door de fabrikant opgesteld. De fabrikant is juridisch verantwoordelijk voor het product.

Het afgeven van een Verklaring van overeenstemming is verplicht als CE verplicht is of anders gezegd als het product onder een of meerdere Richtlijnen valt dan moet je het product CE markeren en een van de verplichtingen is dan ook die Verklaring. Je verklaart daarmee dat het product aan de desbetreffende Richtlijn voldoet. Check dat dus even goed voordat je die Verklaring opstelt.

In de Verklaringen komen we overigens heel veel fouten tegen waarbij je soms zelfs kan afvragen of de Richtlijn tekst überhaupt wel gelezen is. Kijk daar dus voor uit, want uit de Verklaring kan je al wel een beetje aflezen hoe de rest erbij ligt.

In jullie geval moet je een Verklaring van overeenstemming afgeven omdat jullie product onder de Machinerichtlijn valt.

Heb je nog vragen, dan hoor ik het wel.


Richard Winter