/ Home / FAQ / Assemblage  

Aansprakelijkheid bij import en assemblage

Vraag Wij leveren diverse op gas gestookte fornuizen en tal van andere apparaten aan de keukenmarkt. Deze zomer introduceren wij zogenaamde outdoor kitchens ofwel zeer luxe barbecues welke voorzien zijn van CE-keurmerk CE-0066. Mijn vraag is eigenlijk zeer eenvoudig: In hoeverre zijn wij verplicht om in de handleiding te vermelden waar wij deze apparaten vandaan halen? Zijn we bijvoorbeeld verplicht om het moederbedrijf in Zuid Oost Azië te vermelden, moeten wij onze partner in Nederland vermelden die tussen Zuid Oost Azië en Nederland. Of is het zo dat wij als zodanig importeur zijn en dat pas bij relevante geschillen gecommuniceerd wordt naar de klant waar het apparaat vandaan komt.


Antwoord
CE-0087 is een code. Iedere Notified body heeft zo'n nummer. Hiermee kan je terugvinden welke Notified body het betreffende apparaat heeft gekeurd. Omdat het op de verklaring van overeenstemming staat, is het 100% zeker dat deze organisatie daadwerkelijk heeft gekeurd. Of de verklaring van overeenstemming zal ook staan aan welke richtlijnen het product voldoet. Je mag aannemen dat de keuring op die richtlijnen betrekking heeft tenzij anders is vermeld.

In principe moet er in de documenten het bedrijf worden vermeld dat juridisch aansprakelijk gesteld kan worden voor de CE markering. Dat moet een in het werkingsgebied van de richtlijnen gevestigd bedrijf zijn. Het kan dus nooit een bedrijf in Zuid-Oost Azië zijn. In een aantal gevallen wordt onder private label geleverd. Hierover staan een aantal documenten op de site. Hetzelfde verhaal dat geldt voor bedrijven die onder private label willen leveren geldt echter ook voor bedrijven die buiten de EU hun producten laten maken. Ik adviseer je deze documenten eens na te lezen. Zijn er dan nog vragen, dan hoor ik het graag van je.


Willem Verwoerd