/ Home / FAQ / Verklaring van overeenstemming  

MADE IN...
waar is het product gemaakt?

Ik maak regelmatig gebruik van Euronorm.net. Op dit moment heb ik echter een specifieke vraag. Mijn vraag is of er wet- en/of regelgeving (Nederlandse, Europese of van buiten Europa) is die het noodzakelijk maakt om op een product te vermelden waar het gemaakt is? Dus zoals je op vele typeplaatjes/stickers ziet: 'MADE IN JAPAN'. Op mijn zoektocht raakte ik verstrikt in allerlei documenten uit Brussel, o.a. over certificaten van oorsprong van garnalen uit Groenland...

Onze producten zijn schrijvende recorders en apparatuur die o.a. zonnestraling meten.


Antwoord
Lees de zaken over private label eens na in Euronorm. Momenteel is het belangrijk om te weten wie juridsich verantwoordelijk is voor bepaalde producten. Dus jullie NAW gegevens moeten in ieder geval op het product staan. Je kan je presenteren als de fabrikant van het product. Dan valt het made in geheel weg.

Het land van herkomst is belangrijk, omdat niet altijd alle producten uit alle landen zo ingevoerd mogen worden. Er kunnen soms sancties zijn waardoor zaken niet mogen. Er kunnen verschillende douane tarieven zijn voor dezelfde producten uit verschillende landen (bijvoorbeeld bij bananen). Het is voor de douane een heidens karwei om na te gaan waar een product vandaan komt. Ik dacht dat dit een eis van de belastingdienst was dat het land van herkomst op de producten en documenten moet staan. Dit is dan om te voorkomen dat er veel zoekwerk verricht moet worden. Navragen en zoeken gaat bij de douane lekker ambtelijk en ondertussen blijft het product maar liggen in een douane entrepot. En jij betaalt de opslag en kan niet over de producten beschikken. En dan stijgen de frustaties tot hoog niveau.

Ook kent de EG soms regels om consumenten de mogelijkheid te geven bewust te kiezen of niet te kiezen voor producten uit bepaalde landen. Vandaar het land van herkomst bij veel versproducten in de supermarkt.


Hopelijk heb je zo wat meer licht op de zaak. Heb je nog vragen, bel of mail even


Willem Verwoerd